Aktivitetar
Desember - 2017
ma ti on to fr
            1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
«
»Brukernavn

Passord

Noen rom i oss må stadig holdes rene


19.03.2017
Onde ånder er ikke så lett å komme til rette med. Og ondskapen, som vi møter i lærer og idéer som blir åndsmakt, fornekter Gud og at Jesus er Herre, sa Gunnar Frøyland og brukte nazismen, fascismen og rasisme som eksempler.

ET UNIVERS AV FANTASIFIGURER: UNIVERS AV FANTASIFIGURER: -Vi er kjent med et univers av figurer og skapninger som er ukjente i vår verden. Nisser, troll , spøkelser og fantasifigurer, er eksempler på dette. Men virkeligheten om den onde og det onde, er ikke en fantasi vi har skapt, sa Gunnar Frøyland i sin preken denne søndagen på gudstjenesten på Lye forsamlingshus, 19. mars.

HAN SOM FRIDDE OSS UT: Sæle er de som hører Guds ord og holder fast på det. Guds ord er dypest sett evangeliet om han som kom og fridde oss fra alt dette. Han som er sterkere enn den sterke, sa Frøyland.

Han viste til teksten i Lukas 11 (se hele teksten nedenfor) der det står at "Når den sterke med våpen i hånd vokter gården sin....Men kommer det en som er enda sterkere og overmanner ham, da tar han fra den sterke alle våpnene som han satte sin lit til, og fordeler byttet.

LYSETS BAKSIDE: Frøyland pekte på at lyset også har en bakside. - Når vårlyset kommer, ser vi støvet, og hvor skitne vinduene er. Selv i rom der ingen har vært på en stund samler støvet seg. Og det lukter fort innestengt.

- Det er ikke alltid at vårlyset gjør de kjekke tingene med oss, sa han.

OM Å GJØRE REINT: -Om vi kunne gjøre reint en gang for alle, det hadde vært flott. Men skitt og støv samler seg, så det nytter ikke å gjøre reint bare en gang.

I troen er den daglige reingjøringen den daglige omvendelsen. Helgerengjøringen er gudstjenesten. Her kommer vi frem for Gud i syndsbekjennelse og ved nattverdbordet. Og storrengjøringen, det kan være en retreat, et skriftemål for noen av oss, eller en dypere samtale.

SLIK KAN VÅRT INDRE FYLLES: Noen rom i oss må stadig holdes rene. Vårt indre rom må alltid fylles med Jesu nærvær. Be ham inn når han banker på.

Og som eksempler på hva vi kan fylle våre tomme rom med, så nevnte Frøyland dette: Ha samtaler til oppbyggelse, les gode bøker, syng eller les salmevers, åpne Bibelen og les. Så fylles vårt indre rom. Ondskapen vil lett bli i oss. Eksempel her er misunnelse, en veldig kraft som vi bærer i oss og som fort gjør det onde.

-Vi må åpne våre indre rom og slippe Jesus inn, slik at han kan gjøre en opprydning, en storvask, som kan fylle våre liv, og hjelpe oss til å leve et liv i lyset, sa Gunnar Frøyland.

 

Mor Veronika Wold-Barane og far Christoffer Wold-Barane med dåpsbarnet Isabella på vei inn i hovedsalen på Lye forsamlingshus ved starten av gudstjenesten. Foran storebror Nikolas. Bak prest Gunnar Frøyland.

Her døpes lille Isabella. Storebror Nikolas følger nøye med. Mor Veronika og far Christoffer ved døpefonten.Prest er Gunnar Frøyland.

 

Dåpsbarnet Isabella med mor Veronika og far Christoffer Wold-Barane, prest Gunnar Frøyland og storebror Nikolas.

 

Evangelieteksten som var utgangspunktet for dagen preken, er hentet fra Lukas 11,14-28:

Jesu makt over onde ånder
14 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den onde ånden fór ut, begynte den stumme å tale, og folk undret seg. 15 Men noen av dem sa: «Det er ved hjelp av Beelsebul, herskeren over de onde åndene, at han driver de onde åndene ut.» 16 Andre ville sette ham på prøve og krevde et tegn fra himmelen av ham. 17 Men Jesus visste hva de tenkte, og sa til dem:
«Hvert rike som kommer i strid med seg selv, blir lagt øde, og hus faller på hus. 18 Om nå Satan er kommet i strid med seg selv, hvordan kan da riket hans bli stående? Dere sier jo at det er ved Beelsebul jeg driver de onde åndene ut. 19 Men hvis det er ved Beelsebul jeg driver ut de onde åndene, hvem er det da deres egne folk driver dem ut ved? Derfor skal deres egne dømme dere. 20 Men er det ved Guds finger jeg driver de onde åndene ut, da har jo Guds rike nådd fram til dere.
21 Når den sterke med våpen i hånd vokter gården sin, får det han eier, være i fred. 22 Men kommer det en som er enda sterkere og overmanner ham, da tar han fra den sterke alle våpnene som han satte sin lit til, og fordeler byttet. 23 Den som ikke er med meg, er mot meg. Og den som ikke samler med meg, han sprer.
24 Når en uren ånd farer ut av et menneske, flakker den omkring over øde vidder på leting etter et hvilested, men uten å finne det. Da sier den: ‘Jeg vil vende tilbake til huset mitt, som jeg forlot.’ 25 Og når den kommer dit, finner den huset feid og pyntet. 26 Da drar den av sted og får med seg sju andre ånder, verre enn den selv, og de flytter inn og slår seg til der. Og det siste blir verre for dette mennesket enn det første.»
27 Da han sa dette, ropte en kvinne i folkemengden til ham: «Salig er det morsliv som bar deg, og brystene som du diet.» 28 Men Jesus svarte: «Si heller: ‘Salige er de som hører Guds ord og tar vare på det.’»tilbake        Print Utskriftvennlig versjon